3388 Poroszló, Kossuth u. 41.
Telefon: 36/553-033; 36/553-074

miniheader_szitakoto.png

Általános tudnivalók

Kattintson az alábbi képre és tekintse meg a Multicopter Hungary által készített lélegzetelállító rövidfilmet, mely a Tisza-tavat madártávlatból mutatja be:


 

A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, amely az Alföld északi részén terül el. 127 km2-én számtalan sziget, holtág, és sekély kis csatorna váltja egymást a hatalmas, nyílt vízterületekkel, jellegzetes, úgynevezett mozaikos tájat formálva. A Tisza-tó a Hortobágyi Nemzeti Park negyedik bemutató területe, s így 1999 óta az UNESCO  Világörökség része.

Az Európai Bizottság 2010-ben ezt a térséget „Kiváló Európai Desztinációnak" nyilvánította, és „Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja" címet adományozta a Tisza-tónak.

A Tisza-tónál a kikapcsolódás is legalább annyira változatos, mint maga a táj. A természetjáráson kívül a nyugodt strandolástól a vízisportok kipróbálásáig számtalan lehetőség kínálkozik:

  • A part mentén hat szabad vízi strandon, valamint  Tiszafüreden termálfürdőkben pihenhetünk, míg Abádszalók térségében extrém vízi sportolás, pezsgő éjszakai élet és szórakozóhelyek várják a látogatókat. 
  • A különböző mélységű vizeket őshonos halfajták lakják, a horgászat pedig a szabályok betartása mellett engedélyezett. Itt tekintheti meg a 2017. évi Tisza-tavi horgászrendet.
  • A tó páratlan vadvízi világot rejt, kalandos utazásra csábítva a természetjárókat, minden évszakban más és más szabadidős lehetőséget kínálva. Egész évben válogathatunk az útvonalak között, és bejárhatjuk a vidéket gyalog, kerékpárral, lóháton, vagy csónakba szállva.

A Tisza-tó területe három fő részre osztható fel:

Tisza-tavi Madárrezervátum

A  madarak európai vonulásának fontos pihenőhelye. Védett terület, amely vezető kíséretében látogatható.  

Aranyosi-kanyar, Sarudi-medence, Kis-Tisza

A Tisza-tavi Túraközpont Hálózat segítségével megszervezhető a kirándulás, valamint csónakok és kerékpárok bérelhetők. Út közben barátságos kikötők, vendégházak és panziók várják az érkezőket.

A tó kisebb szigetein csónakkal megközelíthető madár-megfigyelőhelyeket alakítottak ki, a fészkelőhelyek közelében, így a vízitúrák alatt alkalom nyílik a madárvilág tanulmányozására.

Sarudi-medence, Abádszalóki-öböl, Tiszafüredi-medence

Nem védett terület, a vízi sportok birodalma. Egész Európában ez az egyetlen természetes tavon kijelölt terület, ahol motoros vízi sportok űzhetők. 

Videó